Specialist på att vara generalist

Ibland pratar man om skillnaden på att vara specialist och generalist i termer av att veta mycket om lite i kontrast till att veta lite om mycket. Jag ser att något som utmärker oss som managementkonsulter är en förmåga att lära oss mycket om mycket. Vi är alltså en sorts specialister på att vara generalister. Kanske låter det både pretentiöst och självförhärligande, men jag står för det!

Att vara managementkonsult handlar mycket om att våga ge sig ut på djupt vatten och befinna sig i nya sammanhang, samtidigt som det förutsätter att vi hela tiden bygger på tidigare kunskap och använder den på delvis nya sätt hos våra olika kunder. Att ständigt bredda sig, men samtidigt fördjupa sin kunskap för att kunna ge nästa kund ännu mer värde än den förra. Jag ser att det är främsta charmen med det här yrket, att man blir allt djupare som expert utan att riktigt märka det, eftersom tillämpningen av den kunskap jag har samtidigt skiljer sig i varje nytt uppdrag.

Och förmodligen är det så jag hamnat här, en samhällsvetare som under gymnasietiden beskylldes (med viss rätta) för att sätta IT-systemen ur spel med sin blotta närvaro, som idag trivs bäst med att driva förändring i mötet mellan verksamhetsbehov och digitala lösningar. På samma gång sover jag med kommunallagen under kudden och tycker att styrning i offentliga organisationer kan vara det mest spännande som finns. Med den bakgrunden är det svårt att tänka sig en bättre plats att vara på rent yrkesmässigt än på Vergenta. Här kan jag fördjupa min kunskap i att leda större upphandlingar och implementationer av (samhällsviktiga) IT-system samtidigt som jag i nästa andetag får hjälpa en ledningsgrupp att resonera om hur investeringsprocessen bäst utformas för att verka i samklang med det samlade styrsystemet.

Organisation, styrning och IT – gärna i utredningsform – har följaktligen blivit det jag helst ägnar mina dagar åt att utveckla på olika sätt. En kollega pratade tidigare under vintern om att ”det är mycket människor i IT” och det är nog där jag ser den röda tråden i mina intressen också. Från en universitetsexamen med fokus på mänskliga beteenden och politiska system, till mitt yrkesmässiga fokus på människors samverkan såväl med varandra som tekniska system.

Joel Wetterberg

Kontakta oss på Vergenta så kan vi rådge dig kring dina möjligheter och utmaningar. Du når oss på mail / telefon.

 
Föregående
Föregående

Krishantering är ett lagspel - och ensam är inte stark

Nästa
Nästa

Ur verktygslådan: samtalets fyra roller