Joel Minnema började som praktikant hos Vergenta 2017 och har sedan dess fått möjligheten att hjälpa kunder i olika sektorer att lösa sina problem.

Det var såklart en omställning att gå från studier och studentliv till att plötsligt praktisera som managementkonsult. Universitetsstudier fokuserar på det teoretiska och att skapa grundförståelse för saker (i mitt fall ekonomi), och lägger enligt mig inte särskild stor tonvikt vid det praktiska arbetslivet. Det var därför både utmanande och lärorikt att ”tvingas” ut i uppdrag och lösa problem på riktigt.

Jag minns att jag som nyutexaminerad inte riktigt såg hur det jag lärt mig under fyra års studier skulle kunna användas praktiskt på ett bra sätt. Med tiden insåg jag att det för min del inte handlande om det ”praktiska användandet” av kunskap/teori/modeller, utan snarare om att dra nytta av och luta sig mot den kunskapen i olika situationer. I rollen som konsult tror jag detta är särskilt viktigt eftersom kundens unika situation och utmaningar sällan kan lösas med enbart ”teorin/modellen om xxx”. Däremot kan sättet att ta sig an, analysera och lösa kundens unika situation och utmaningar stärkas genom att ha ”teorin/modellen om xxx” i bakhuvudet och som referensram under resans gång. Distinktionen ser jag som viktig och ganska självklar nu, men var som student svårare att greppa och förstå.

Under mina fyra år på Vergenta har jag genomfört en mängd olika spännande projekt åt kunder inom offentlig förvaltning, privat näringsliv och ideell sektor. Jag har fått utrymme att ta stort ansvar och ägandeskap för kunduppdrag och min personliga utveckling och fått möjligheten att hjälpa spännande kunder lösa sina utmaningar. Dessutom har det varit och fortsätter vara sjukt kul att vara konsult!

Detta tack vare att jag som student snubblade in på Vergenta i januari 2017. Så för er som är studenter: om ni har möjlighet så ta chansen att komplettera det teoretiska med en praktikplats!